Bij het opzetten van onze fokkerij hebben wij ons laten adviseren door de Groupe Gascon, de fokvereniging van dit ras. Deze fokvereniging zet zich in voor het behoud van het ras en de promotie van de producten (vlees).

Al in de 16e eeuw kregen de koeien die in de Pyreneeën gehouden werden, de naam Gasconne. Deze grote grijze koeien werden in de loop van de jaren groter gefokt, er werd gezocht naar kwaliteiten voor het werk in de landbouw.  Tegenwoordig is het Gasconne rund geworden tot een koe die zich gemakkelijk aanpast aan de omstandigheden.

In 1856 werd het stamboek (Herd Book) opgericht. De fokkerij is er vooral opgericht om koeien te fokken met:

  • Een goede weerstand tegen ziektes en parasieten, maar ook tegen slechte weersomstandigheden.
  • Een kortharige maar dichtbehaarde vacht, donkere ogen.
  • Tam van karakter, gemakkelijk te leiden.
  • Zonder (veterinaire) hulp kunnen kalveren (de kalveren wegen idealiter 38 kg bij geboorte).

De jarenlange ontwikkeling van het ras dat onder zware omstandigheden in de Pyreneeën werden gehouden, heeft een aantal goede kwaliteiten voortgebracht, zoals stevige benen en zwarte hoeven (die sterker zijn dan witte hoeven). Of de koeien nu buiten worden gehouden, op rotsige ondergrond, of (’s winters) binnen op beton, de koeien hebben relatief weinig gebreken aan de benen en hoeven en dit brengt voor de boer ook minder kosten met zich mee.

De Gasconne koe doet het goed onder heel uiteenlopende klimaatomstandigheden. Men vindt het ras vooral in de regio’s Midi-Pyreneeën en Languedoc-Roussillon, maar ook op Corsica en in het zuiden van de Alpen.

Internationaal gezien zijn de kwaliteiten van het ras ook niet onopgemerkt gebleven; onder andere in Engeland, Nederland, Spanje, maar ook in Chili en Paraguay worden tegenwoordig Gasconne koeien gehouden.

Het ras Gascon telt op dit moment zo’n  40.000 runderen.

Groupe GasconDe Groupe Gascon heeft veel (internationale) contacten met fokkers van het ras. Er worden regelmatig evenementen georganiseerd, zoals veilingen van geselecteerde (jonge) stieren of vaarzen, concoursen en open dagen. De Groupe Gascon promoot ook het kwaliteitsvlees, hiervoor is onder meer het Label Rouge Boeuf Gascon opgezet.

Wie meer wil lezen over het ras, kan terecht op de website www.gasconne.com.