Prachtig paardrijden in de Haute Vallée van de Aude

Van april tot en met november bieden wij op Domaine de Facaud paardrijvakanties aan. Gelegen in de Piémont Pyreneeën heeft Facaud oneindig mooie uitrijmogelijkheden. Paardrijtochten naar glooiende hellingen en wijngaarden met hun mediterrane klimaat, dagtochten naar het meer van Montbel of trektochten naar de bergen: op twee paardijdagen afstand liggen al de hoge toppen van de prachtige bergketens van de Pyreneeën.
Een ruitervakantie bestaat uit drie tot vijf paardrijdagen met een verblijf van 4 tot 7 dagen. Om bij ons te komen rijden, moet men half- tot vergevorderd zijn, het is belangrijk om goed te kunnen galopperen. De ruiters verblijven op basis van volpension in de gîte met uitzicht op onze weilanden. Het vakantiehuis heeft 2-, 3- en 4-persoonskamers, elk met een eigen badkamer. Het heerlijke terras ligt op het zuiden en ook het zwembad ontbreekt natuurlijk niet! Eten doen we in het woonhuis in de grote eetkamer of op het terras in de avondzon. Heerlijk ontspannen met een aperitief: de regionale ‘Blanquette de Limoux’, een mousserende witte wijn, die natuurlijk geproefd moet worden. En daarna genieten van het menu helemaal aangepast aan deze streek. Eerlijk vlees uit de regio, heerlijke Franse kazen, fijne groenten uit eigen moestuin, en uiteraard mooie wijnen uit de Aude.

Hersdoorwadensite

Op de rij-dagen gaan we na het ontbijt naar stal om de paarden te zadelen. Vervolgens vertrekken we voor een mooie dagtocht door het ruige landschap. De ene dag rijden we naar het meer van Montbel waar we lekker kunnen zwemmen. Een andere dagtocht leidt ons over glooiende hellingen met wijngaarden, met een bezoekje aan een lokale producent. En als het erg warm is, rijden we de bossen in, waar we verkoeling vinden in de schaduw van de bomen en de bedding van riviertjes.
In het weekprogramma rijden we niet op de woensdag. Deze dag kan naar believen worden ingevuld. Ruiters die met de auto zijn gekomen, zijn vrij om er op uit te trekken en Carcassonne, de Pyreneeën of één van de andere vele mooie plekjes te bezichtigen. Degenen die geen eigen vervoer hebben, kunnen een wandeling maken in de buurt, de boerderij en de omgeving bekijken of gewoon relaxen bij het zwembad. Voor de thuisblijvers is de lunch ook op deze dag voorzien.

De arrangementen

We bieden diverse arrangementen aan: weekprogramma’s, minitrips, vijfdaagse trektochten, en weken speciaal voor jongvolwassenen

De minitrip bestaat uit een verblijf van 4 nachten en drie dagen paardrijden. Woensdag is de aankomstdag. Donderdag, vrijdag en zaterdag gaan we uit rijden. De dagtocht op zaterdag is optioneel; als drie dagen rijden teveel zou zijn, kan men er voor kiezen om die dag niet te rijden, maar met de auto mee te gaan naar het de wijnproef-lunch in de wijngaarden. Op zondag is de vertrekdag, we brengen de ruiters die met het vliegtuig zijn gekomen, weer terug naar het vliegveld. vijfdaagsetrektochtbergdorpjesite

Ruiters die meedoen aan de paardrijweek verblijven 7 nachten bij ons en rijden 4 of 5 dagen paard: maandag en dinsdag zijn rij-dagen, woensdag kan men op eigen gelegenheid de omgeving bekijken of een relaxdagje houden bij het zwembad. Donderdag en vrijdag gaan we weer uit rijden, en de zaterdag is een optionele dag: wie er nog steeds niet genoeg van heeft, maakt nog een mooie dagtocht naar de wijngaarden. Degenen die niet meer willen rijden, kunnen met de auto mee gaan naar de lunch in de wijngaarden. De volgende dag, zondag, is de vertrekdag.

Voor jongvolwassenen van 16-25 jaar organiseren we speciale vakantieweken in de zomer. Voor een aangepaste prijs kom je een week lang bij ons paardrijden. Drie dagtochten, een tweedaagse trektocht, leuke uitstapjes en gezellige avonden staan op het programma. Zwembad, barbecue en zomerweer zijn de onmisbare ingrediënten voor een lekkere week ertussenuit met mensen van dezelfde leeftijd. Degenen die met het vliegtuig komen worden door ons opgehaald van het vliegveld; met de auto komen, of gebracht worden door familie, kan natuurlijk ook.

Vier keer per jaar organiseren we een speciale vijfdaagse trektocht. Vanaf ons domeintje rijden we richting het zuiden voor een meerdaagse trektocht. Delen van de Grande Traversée à Cheval leiden ons de bergen in, door adembenemend mooie landschappen, langs indrukwekkende kloven, over de groene ‘estives’ en door sprankelende rivieren. We overnachten op een camping, in gezellige gîtes de etape, of op de zolder van een stal, echt back to the basics. Aan dit mooie avontuur kunnen alleen goed gevorderde ruiters met een sportieve en flexibele instelling meedoen.

Niet-ruiters zijn natuurlijk ook welkom! Het kan maar zo zijn dat je graag bij ons wilt rijden, maar het wel gezellig vindt om met je partner en/of familie te reizen. De niet-ruiters kunnen per arrangement bepalen of zij ook alle dagen bij ons logeren en hoe vaak ze wel of niet mee-eten. De regio is ontzettend mooi, er zijn talloze mogelijkheden om te wandelen, te fietsen met de mountainbike of –als jullie met de auto komen- leuke uitstapjes te maken.

Voor al onze arrangementen geldt: Paardrijden is een sport die risico’s met zich meebrengt. Uiteraard doen wij ons uiterste best de risico’s zoveel mogelijk te beperken. Daarom zijn de ruiters verplicht tijdens de ritten een cap/helm te dragen. Onze ritten zijn niet geschikt voor beginners, maar bedoeld voor ruiters die half- tot vergevorderd zijn. Met moet de drie gangen (stap, draf en galop) op een juiste manier beheersen zonder het paard te hinderen in zijn bewegingen. Het maximale gewicht van de ruiters is 90 kg. Als je zwaarder bent dan graag overleg zodat we kunnen kijken naar de mogelijkheden om mee te rijden. Deelname aan het aanbod van paardrijvakanties op Domaine de Facaud is volledig op eigen risico. De ruiter draagt zelf zorg voor de juiste verzekering en moet in ieder geval WA-verzekerd zijn. Veiligheid staat voorop!